„Noile acuzații ale Parchetului General privind reprimarea manifestației din 10 august confirmă ceea ce am văzut cu toții: faptul că am avut de-a face cu o intervenție nejustificată și brutală, demnă de un stat totalitar, menită să intimideze societatea civilă pentru a întări poziția politică a unui lider cu grave probleme penale, Liviu Dragnea. Provocări bizare și apărute parcă la comandă au dat ocazia Jandarmeriei să bată fără milă, ilegal, oameni nevinovați, trecători, turiști străini. Conducătorii Jandarmeriei, fidelizați ani de zile prin creșterea atribuțiilor, a bugetelor, a importanței în cadrul sistemului de ordine publică, par a se fi comportat în 10 august că niște simple instrumente politice ale lui Liviu Dragnea și ale camarilei sale”, a scris Ovidiu Raețchi, vineri, pe Facebook.
Acesta consideră că este incredibil faptul că ministrul de Interne Carmen Dan încă nu a demisionat din funcție și că cei care au fost coordonatorii jandarmilor au fost păstrați în poziții sau chiar promovați.
„Așa cum am mai spus, este incredibil faptul că după toate aceste acuzații, care aduc conducerea Ministerului de Interne la un nivel demn de Venezuela, Carmen Dan se agață încă de postul de ministru. E incredibil că făptuitorii din 10 august, coordonatori ai jandarmilor, sunt păstrați în poziții de răspundere și sunt chiar promovați. Este inaccepabil faptul că ministrul Carmen Dan ascunde încă de opinia publică raportul asupra evenimentelor din 10 august, refuzând să îl pună la dispoziția presei (la momentul publicării sale se va vedea și de ce). Toți cei vizați de dosarul din 10 august trebuie să își prezinte imediat demisia pentru a nu mai bloca ancheta în curs prin ascunderea documentelor solicitate de procurori și pentru că România să nu devină acea țară din UE în care justiția demonstrează că jandarmii și politicienii pesediști au conspirat pentru a-și răni cetățenii și pentru a le restrânge drepturile”, a conchis deputatul PNL.
Reacția acestuia vine după ce Parchetul General anunță oficial că au extins urmărirea penală în dosarul privind protestul din 10 august 2018, fiind cercetată acțiunea jandarmilor de a evacua Piața Victoriei, în urma căreia ar fi fost vătămate drepturile protestatarilor. Procurorii spun că violența a fost nejustificată.
Șefii din Jandarmerie, Cătălin Sindile, Laurențiu Cazan și Sebastian Cucoș, au fost chemați joi, pentru a fi informați cu privire la extinderea urmăririi penale in rem.
Aceștia au fost puși, de altfel, sub acuzare în acest dosar pe 21 septembrie 2018, fiind acuzați de abuz în serviciu, participație improprie la purtare abuzivă, participație improprie la fals intelectual, participație improprie la uz de fals. Alături de șefii din Jandarmerie a fost pus sub acuzare, la acel moment, și secretarul de stat în MAI Dan Mihai Chirică.î